Zapraszamy Państwa – mieszkańców naszego obszaru - LGD "Dolina rzeki Grabi" do wyrażenia opinii na temat warunków życia w naszej gminie i rozpoznawalności LGD. Ankieta jest anonimowa, a jej wyniki przyczynią się do analizy efektywności działań komunikacyjnych i zastosowanych środków przekazu oraz jakości prowadzonych działań informacyjnych. Zachęcamy do wypełnienia ankiety.
Poniżej link z ankietą:
II Zelowski Jarmark Bożonarodzeniowy
Burmistrz Zelowa Tomasz Jachymek zaprasza rękodzielników, przedsiębiorców i wszystkich tych, którzy mają w swej ofercie świąteczny asortyment do udziału w II Zelowskim Jarmarku Bożonarodzeniowym. Jarmark odbędzie się 5 grudnia br. na Placu Dąbrowskiego w Zelowie.
Główną ideą II Zelowskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego jest stworzenie świątecznej atmosfery w centralnej części Zelowa, jaką jest Plac Dąbrowskiego oraz promocja i aktywizacja lokalnych twórców ludowych, rękodzielników i przedsiębiorców. Jarmark to doskonała okazja do zaprezentowania kulturowego bogactwa naszej gminy oraz zaproszenia do Zelowa Wystawców spoza naszego terenu, celem promocji gminy i jej mieszkańców. II Zelowski Jarmark Bożonarodzeniowy to wydarzenie, które ma integrować społeczność lokalną, promować naszą miejscowość oraz tworzyć niepowtarzalny przedświąteczny klimat w Gminie Zelów.
Zgłoszenia przyjmowane są do 15 listopada br.
Inicjatywa Leader - podpisane umowy
![](/images/2021_zdjecia/197506105_298863511959379_8157173785643315396_n.jpg)
Szkolenie z małego przetwórstwa na przykładzie CDR w Radomiu
Jednostka Regionalna Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Łódzkiego organizuje szkolenie z tematyki małego przetwórstwa, które odbędzie się na początku października br. na terenie Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu.
Szkolenie skierowane jest w szczególności do producentów żywności oraz osób zainteresowanych rozpoczęciem własnej działalności. Uczestnicy będą mieli okazję własnoręcznie nauczyć się wytwarzać przetwory z mleka, mięsa, owoców a także zbóż. W ramach szkolenia przewidziane są cztery wykłady prowadzone przez specjalistów, którzy podzielą się swoim wieloletnim doświadczeniem w dziedzinach dotyczących:
- wymagań sanitarnych, higieny oraz zagrożeń w przetwórstwie żywności, bezpieczeństwo żywności;
- regulacji sprzedaży produktów przetworzonych w gospodarstwie rolnym – RHD i sprzedaż bezpośrednia;
- aspektów prawno – administracyjnych towarzyszących zakładaniu małego przetwórstwa;
- działań związanych z ochroną środowiska lub/i zmianami klimatu, które można zastosować przy przetwórstwie spożywczym - dobre praktyki w tym zakresie.
Zgłoszenia zawierające imię, nazwisko, numer telefonu oraz adres mailowy należy przesyłać na: natalia.kudra@lodzkie.pl oraz lidia.marjan@lodzkie.pl do poniedziałku, 4 października br.