Zarząd Województwa Łódzkiego, działając w ramach współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego, ogłasza nabór zgłoszeń do XXIV edycji konkursu „Nasze kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Konkurs organizowany jest przez Województwo Łódzkie we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego na podstawie Regulaminów XXIV edycji konkursu „Nasze kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Do konkursu mogą zgłaszać się producenci wyrobów regionalnych i tradycyjnych oraz osoby reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich
z województwa łódzkiego.
Konkurs jest organizowany w dwóch etapach:
– pierwszy etap tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa łódzkiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia (ufundowane przez Zarząd Województwa Łódzkiego) oraz nominuje produkty i potrawy do nagrody „Perła”.
– drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”
w Poznaniu w dniu 27 września 2025 roku, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perła”.
Finał wojewódzki odbędzie się dnia 6 lipca 2025 roku na Rynku Manufaktury podczas Jarmarku Wojewódzkiego.
Konkurs odbywać się będzie w następujących kategoriach :
- Najlepszy regionalny produkt żywnościowy
- Najlepsza potrawa regionalna
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do dnia 24 czerwca 2025 roku wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia.
Dokumenty można składać: drogą elektroniczną na adres e-mail: konkurs.rolnictwo@lodzkie.pl z dopiskiem „Konkurs NKD 2025”.
