Szkolenie z małego przetwórstwa na przykładzie CDR w Radomiu

Jednostka Regionalna Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Łódzkiego organizuje szkolenie z tematyki małego przetwórstwa, które odbędzie się na początku października br. na terenie Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu.

Szkolenie skierowane jest w szczególności do producentów żywności oraz osób zainteresowanych rozpoczęciem własnej działalności. Uczestnicy będą mieli okazję własnoręcznie nauczyć się wytwarzać przetwory z mleka, mięsa, owoców a także zbóż. W ramach szkolenia przewidziane są cztery wykłady prowadzone przez specjalistów, którzy podzielą się swoim wieloletnim doświadczeniem w dziedzinach dotyczących:

- wymagań sanitarnych, higieny oraz zagrożeń w przetwórstwie żywności, bezpieczeństwo żywności;
- regulacji sprzedaży produktów przetworzonych w gospodarstwie rolnym – RHD i sprzedaż bezpośrednia;
- aspektów prawno – administracyjnych towarzyszących zakładaniu małego przetwórstwa;
- działań związanych z ochroną środowiska lub/i zmianami klimatu, które można zastosować przy przetwórstwie spożywczym - dobre praktyki w tym zakresie.

Zgłoszenia zawierające imię, nazwisko, numer telefonu oraz adres mailowy należy przesyłać na: natalia.kudra@lodzkie.pl oraz lidia.marjan@lodzkie.pl do poniedziałku, 4 października br.